Αφαίρεση Λεκέδων καφέ και τανίνης.

Αν όλοι έπιναν τον καφέ τους σκέτο, σε θερμοκρασία δωματίου τότε οι λεκέδες του καφέ δεν θα ήταν πρόβλημα. Το πρόβλημα δημιουργείται από το γάλα και την ζάχαρη που συνήθως εισχωρούν στις ίνες καθώς και η θερμοκρασία του καφέ. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα όταν πρόκειται για καφέ χωρίς καφεΐνη. Πολλά από αυτά τα είδη καφέ περιέχουν συνθετική χρωστική ουσία που κάνει την αφαίρεση του λεκέ ακόμα πιο δύσκολη.

 

Όταν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιους λεκέδες βασιζόμαστε στα ξελεκιαστικά τανίνης. Η τανίνη στον καφέ, στο τσάι και στην cola είναι ουσιαστικά οξύ τανίνης. Είναι ένα συστατικό φυτικής προέλευσης. Τα ξελεκιαστικά τανίνης είναι μειωτικοί παράγοντες και / ή συνδυασμός συστατικών για να μειώσουν ή να αφαιρέσουν τελείως το λεκέ.

 

Ένα βασικό πλεονέκτημα της σκόνης είναι η φρεσκάδα. Τα υγρά όταν αναμιγνύονται έχουν ένα ορισμένο χρόνο ζωής και χάνουν την δύναμη τους με το χρόνο. Με τη σκόνη μπορείτε  να κάνετε ένα φρέσκο μείγμα με την ποσότητα που θέλετε. Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα ενός μειωτικού παράγοντα  είναι ότι μπορείτε να ρυθμίσετε την αποτελεσματικότητα του προϊόντος χρησιμοποιώντας διαφορετική θερμοκρασία νερού. (Η μέγιστη απόδοση επιτυγχάνεται όταν χρησιμοποιείτε ζεστό νερό). Ένα τέτοιο μειωτικό προϊόν σε σκόνη είναι το Spray NGo.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα για τους λεκέδες καφέ είναι ότι επανεμφανίζονται. Ένας τύπος επανεμφανιζόμενου λεκέ είναι αυτός που φεύγει με το πλύσιμο αλλά σταδιακά επανέρχεται καθώς η μοκέτα στεγνώνει έως ότου επιστρέψει όπως ήταν αρχικά όταν η μοκέτα στεγνώσει τελείως. Η περίπτωση αυτή είναι εξαιρετικά επώδυνη καθώς  η συνήθης αντίδραση είναι ο καθαρισμός της μοκέτας με πιο επιθετική μεθοδολογία. Με τον πιο βαθύ καθαρισμό το απορρυπαντικό διασπά τα κατάλοιπα του λεκέ που έχουν μείνει στο υπόστρωμα και τα βοηθά να φτάσουν πάλι στην επιφάνεια σαν λεκές σιγά – σιγά με το στέγνωμα χωρίς ουσιαστικά να λύσετε το πρόβλημα.

Η πιο σωστή μεθοδολογία για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια περίπτωση είναι να διασπάσουμε τα κατάλοιπα που βρίσκονται στο υπόστρωμα και για να τα αναγκάσουμε να ανέβουν στην επιφάνεια. Για να το επιτύχουμε αυτό ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα ενζυματικό προϊόν όπως το Enz All το οποίο θα διασπάσει την ζάχαρη και το γάλα. Το  Enz All το οποίο θα διασπάσει τα κατάλοιπα και ενώ είναι ακόμα υγρό θα αναγκάσουμε την ουσία που προκαλεί τον λεκέ να ανέβει στην επιφάνεια με το ABSORB-A-SPILL. Το ABSORB-A-SPILL είναι μια εξαιρετικά απορροφητική σκόνη που κρατά το 75% του βάρους της σε υγρό. Όταν η σκόνη τραβήξει όλα τα κατάλοιπα μπορούμε να την απομακρύνουμε με μια απορροφητική μηχανή και να αντιμετωπίσουμε το ορατό μέρος του λεκέ με το κατάλληλο προϊόν χωρίς τον κίνδυνο επανεμφάνισης.

Μια άλλη περίπτωση επανεμφανιζόμενου λεκέ είναι αυτή που ο λεκές επανέρχεται στο ίδιο σημείο και με το ίδιο σχήμα. Αυτοί οι λεκέδες δεν εμφανίζονται αμέσως μετά το στέγνωμα αλλά μετά από κάποιο χρόνο. Άλλες φορές μετά από δύο μέρες  ή ακόμα και μετά από 2-4 εβδομάδες. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ένα αόρατο κατάλοιπο που κρατά την βρωμιά. Ο χρόνος που χρειάζεται για να επανεμφανιστεί ο λεκές εξαρτάται από την ποσότητα του καταλοίπου, πόσο κολλώδες είναι αλλά και την ποσότητα των ρύπων που εισέρχονται με την κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο. Αυτού του είδους οι λεκέδες είναι οι πιο επίμονοι διότι ακόμα και με το πιο ήπιο καθάρισμα απομακρύνονται οι ρύποι που έχουν κατακρατηθεί ενώ τα κατάλοιπα που τους κρατούν απομακρύνονται πολύ δύσκολα.

Για να απομακρύνετε αυτούς τους λεκέδες ακολουθείστε την διαδικασία με την απορροφητική σκόνη ABSORB-A-SPILL. Στη συνέχεια ψεκάστε με ισχυρό μείγμα προψεκασμού από διαλύτες ή ενζυματικό προϊόν ( ανάλογα με το αν τα λιπαρά κατάλοιπα είναι πρωτεϊνικά ή συνθετικά) και στη συνέχεια ξεπλύνετε με μηχανή extraction με ζεστό νερό. Το ορατό μέρος του λεκέ αντιμετωπίστε το με Spray NGo. Μια άλλη αντιμετώπιση για τους λεκέδες τανίνης είναι το Helpmate Coffee Stain Remover. Το πατενταρισμένο αυτό προϊόν είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στους πιο επίμονους λεκέδες καφέ και τανίνης. Απλά αναμίξτε τα δύο συστατικά σε ίση ποσότητα, ψεκάστε το μείγμα στο λεκέ και δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο.


Διαβάστε περισότερα