Πώς να βγάλω μούχλα από χαλί - μοκέτα και σαλόνι?

Αν μυρίσετε την μυρωδιά της μούχλας σταματήστε  την αναπτυξή της. Χρησιμοποιήστε κάποια συσκευή να απομακρύνετε την υγρασία από τον αέρα  και από το χαλί. Εφόσον η υγρασία είναι σε χαμηλά επίπεδα τότε η ανάπτυξη της μούχλας σταματά. Ανοίξτε τα παράθυρα και χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα για να ανακυκλώσετε τον αέρα πάνω από το χαλί. Αν η μούχλα είναι στην επιφάνεια τραβήξτε τις κουρτίνες και αφήστε τις ακτίνες του ήλιου πάνω στο χαλί. Ακόμα και το φως της λάμπας θα βοηθήσει. Αν έχετε πλημμυρίσει και το πίσω μέρος του χαλιού δεν είναι συνθετικό, στεγνώστε το  όσο γρηγορότερα γίνεται. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειάζεται τη βοήθεια ενός επαγγελματία καθαριστή χαλιών να πάρει το χαλί και να το στεγνώσει στις εγκαταστάσεις του. Σε μικρότερα χαλιά ή αν μόνο ένα μέρος ενός μεγάλου χαλιού είναι βρεγμένο, μπορείτε να σηκώσετε τη μια πλευρά του χαλιού και να στρέψετε τον ανεμιστήρα κάτω από το χαλί. Επίσης βάζοντας τη σωλήνα της απορροφητικής  μηχανής στην έξοδο μπορείτε να φυσήξετε αέρα στο χαλί.
Προσοχή Θα πρέπει να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές κοντά σε ένα βρεγμένο χαλί για να αποφύγετε ηλεκτροπληξία.
Αν το χαλί στεγνώσει γρήγορα θα προλάβετε την μούχλα.
Αν η ανάπτυξη της μούχλας έχει προχωρήσει τότε θα είναι κυρίως στην πίσω πλευρά. Ελέγξτε την πίσω πλευρά, κάποιο ξεβαμμένο σημείο θα σας δείξει την περιοχή της ανάπτυξης της  μούχλας. Η μυρωδιά θα είναι χαρακτηριστική αν υπάρχει ακόμα μούχλα. Αν δεν υπάρχει καμιά μυρωδιά λίγος ατμός από ένα ηλεκτρικό σίδερο στο πίσω μέρος του χαλιού θα απελευθερώσει γρήγορα τη μυρωδιά.
Για να εξαφανίσετε την μούχλα από την στιγμή που την εντοπίσατε, το χαλί ή η τοίχο - τοίχο μοκέτα θα πρέπει να βγει έξω και να εκτεθεί από την πίσω πλευρά στον ήλιο ο οποίος θα καταστρέψει την μούχλα σε μια με δυο μέρες. Βάζοντας στο  σημείο που έχει επηρεαστεί αδιάλυτο Browning treatment και στη συνέχεια βγάζοντας το χαλί στον ήλιο θα επιταχύνετε την διαδικασία καταστροφής της μούχλας από τον ήλιο. Καθαρίζοντας με ένα διάλυμα απορρυπαντικού χαλιών θα πλύνετε μόνο την επιφάνεια της μούχλας, αλλά αυτό δεν θα την καταστρέψει. Αυτές οι διαδικασίες συνήθως δεν απομακρύνουν το ξεθώριασμα μέσα από τις ίνες. Για να πετύχετε κάτι τέτοιο μπορεί να χρειαστεί ένα πολύ δυνατό χλώριο που όμως μπορεί να καταστρέψει τις ίνες. Αν το χαλί χρησιμοποιηθεί κάτω από τις ίδιες συνθήκες που αναπτύχθηκε η μούχλα τότε μπορεί να δημιουργηθεί ξανά. Όχι γιατί η μούχλα δεν καταστράφηκε αλλά επειδή νέοι μικροοργανισμοί θα πάνε  στις ίνες. 


Διαβάστε περισότερα